Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova

Consiliul de Mediere

A A A

La data de 20 februarie 2023 s-a desfășurat Masa rotundă dedicată Zilei Naționale a Mediatorului

Published on: Tue, 02/21/2023 - 11:02

La data de 20 februarie 2023 s-a desfășurat Masa rotundă dedicată Zilei Naționale a Mediatorului, organzată în cadrul Catedrei Jean Monnet EU4JUST în Studii UE pentru Protecția Drepturilor Omului și Metode Alternative de Soluționare a Litigiilor în parteneriat cu Consiliul de mediere din cadrul Ministerului Justiției.

Ziua Națională a Mediatorului se marchează anual la data de 20 februarie. Celebrarea acestei zile este o cale de a evidenția medierea ca soluție alternativă de soluționare a litigiilor pentru cauze civile și comerciale, contravenționale și penale.

 La deschiderea evenimentului, cu mesaj de salut au contribuit invitați atât din țară cât și din Uniunea Europeană, și anume:

1️. Violeta COJOCARU, Pro-rector al Universității de Stat din Moldova

2. Felicia CHIFA, Președintele Consiliului de Mediere din Republica Moldova

3. Jose-Lorenzo VALLES, Head of Unit of European Education and Culture Executive Agency (EACEA), Unit A1 European Higher Education

4. Eva BIRINYI, Policy officer, DG for Education, Youth, Sport and Culture (DG EAC), Unit 1 Strategy and Investments

5️. Claudia MELINTE, coordonator al Oficiului Erasmus+ Moldova

6️. Dorin CIMIL, președintele Asociației Henri Capitant de Cultură Juridică Moldova, partener al proiectului EU4JUST

7️. Carolina BUGAIAN, director general Moldcell, co-fondator AFAM.

În cadrul evenimentului, desfășurat în format hibrid, au participat peste 70 de persoane: judecători, avocați, mediatori, funcționari publici, studenți, masteranzi și doctoranzi, dar și studenți care nu au cunoștințe în domeniului dreptului din diferite universități, cadre universitare, cercetători și reprezentanți ai societății civile.

În cadrul evenimentului au fost discutate  subiecte actuale din domeniul medierii.

 Evenimentul a fost organizat la Facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova în cadrul Catedrei Jean Monnet EU4JUST în Studii UE pentru Protecția Drepturilor Omului și Metode Alternative de Soluționare a Litigiilor este finanțat de Uniunea Europene în cadrul Programului Erasmus+, având în calitate de parteneri Asociația Henri Capitant de Cultură Juridică din Moldova / AHCCJ și Institutul European pentru Inițiative, Reforme și Educație / ASPIRE.